Pochopení toho, kde Nurofen působí

None

Ibuprofen, léčivá látka léků Nurofen, patří do skupiny zvané nesteroidní protizánětlivá léčiva (NSAIDsL), někdy nazývaný nesteroidní antiflogistika. Pomáhá zmírnit bolest tím, že zabraňuje tvorbě prostaglandinů - látek zodpovědných za vznik bolesti a zánětu v těle. Ibuprofen snižuje u člověka bolest související se zánětem, otok a horečku.

V porovnání s tím paracetamol působí hlavně v centrálním nervovém systému (mozku).

Proč blokování prostaglandinů pomáhá zmírnit bolest a zánět

Prostaglandiny jsou tělu vlastní látky, které se uvolňují do vašeho těla při úrazu nebo nemoci. Když se prostaglandiny uvolní v místě zranění, zvyšují citlivost sousedních nervů na bolest - což pomáhá vašemu tělu uvědomit si, že něco není v pořádku. Prostaglandiny také způsobují zanícení a otok tkání. Jsou jedním z důvodů, proč vás bolí v krku, když jste nemocní, a také jeden z důvodů, proč podvrtnutý kotník opuchne.

Ibuprofen dočasně blokuje produkci prostaglandinů. Díky tomu je Nurofen účinný při zmírňování bolesti a zánětu v celém těle. Kvůli tomuto mechanismu účinku lze o těchto typech léků proti bolesti říci, že poskytují úlevu od bolesti v místě bolesti.