Odkud se vzal mýtus o Nurofenu a jídle?

V 70. letech byl ibuprofen lékem pouze na lékařský předpis a lékaři užívali vysoké dávky k léčbě bolesti a zánětu u lidí s dlouhodobými onemocněněmi. Někteří pacienti po léta užívali denně vysoké dávky ibuprofenu a nakonec se u nich objevily žaludeční potíže, včetně vředů.

Dnes je dávka Nurofenu v lécích proti bolesti, které si koupíte v lékárně nebo ve vybraných obchodech, mnohem nižší než dávky předepsané lékaři v 70. letech.

Další rozdíl spočívá v tom, že Nurofen je nyní určen ke krátkodobému použití k potlačení příznaků onemocnění - proto váš lékárník doporučuje navštívit lékaře, pokud bolest přetrvává déle než tři dny. Je nepravděpodobné, že by Nurofen při krátkodobém užívání způsoboval žaludeční potíže. Ve skutečnosti existují robustní důkazy, které prokazují, že problémy se žaludkem se pravděpodobněji vyskytnou, pokud se Nurofen užívá ve vysokých dávkách (nad 1 200 mg / den) a po dlouhou dobu (více než 3 dny v kuse).

Takže dříve, když byl ibuprofen používán dlouhodobě a ve vysokých dávkách , byla pravděpodobnost výskytu žaludečních problémů větší. Lékaři si mysleli, že konzumace jídla s tímto lékem může snížit rizika. Nyní víme, že pokud budete postupovat podle pokynů uvedených v příbalovém letáku​ a budete užívat Nurofen v nízké dávce po dobu až tří dnů, je tento lék dobře snášen trávicím ústrojím. To znamená, že nemusíte užívat Nurofen s jídlem.

Tři dobré důvody, proč užívat Nurofen s vodou

O Nurofenu a jídle je třeba pochopit ještě jednu věc. Užívání Nurofenu s jídlem může zpomalit vstřebávání. To může být problém, protože se vám nemusí dostat rychlé úlevy od bolesti, kterou chcete - ve skutečnosti nikdo nechce mít bolesti déle, než musí. Může to být také problém, pokud si myslíte, že Nurofen nefunguje a užijete další léky, které nepotřebujete.

Užívání Nurofenu s jídlem může zpomalit vstřebávání, a proto nepřímo zpomalit nástup úlevy od bolesti, ale existuje také jednoduchý způsob, jak tomu zabránit. Jednoduše užijte Nurofen nalačno a zapijte sklenicí vody. Pokud tak učiníte, najdete tyto tři výhody:

  1. Nurofen začne účinkovat rychleji.
  2. Dříve začnete pociťovat úlevu od bolesti.
  3. Vyhnete se užívání většího množství léků, než kolik skutečně potřebujete.

Stručná fakta o Nurofenu a jídle

  • Nurofen lze užívat nalačno s vodou.
  • Užívání Nurofenu s jídlem oddaluje nástup účinku.
  • Většina lidí nebude mít žaludeční potíže , pokud užívají Nurofen podle pokynů uvedených v příbalovém letáku​ a ne déle než 3 dny.

Odkazy:
Slower absorption - Cegedim Omnibus, Retail Pharmacists. Červen 2012.
Slower absorption - Moore RA et al. Br J Clin Pharmacol 2015;80:381–8.
Slower absorption and water efficacy - Rainsford KD et al. J Pharm Pharmacol 2012;64:465–9.
Water efficacy - Australian Medicines Handbook 2016, Australian Medicines Handbook Pty Ltd; Adelaide.